Reduir la pressió ocular elevada i l’estrès oxidatiu, principals objectius per lluitar contra el glaucoma

Les doctores Elena Arrondo, Sílvia Freixes i Carolina Pallás, del Departament de Glaucoma de l’IMO, tanquen els actes de la campanya “Davant el glaucoma, alimenta la prevenció” amb una taula rodona informativa

Una dieta rica en antioxidants podria evitar danys oculars irreversibles

Una dieta sana, rica en vitamines i antioxidants, és una mesura preventiva que cada vegada més especialistes consideren per als grups de risc i la població en general i un bon complement a la teràpia mèdica, en el cas de les persones que ja pateixen glaucoma.

A partir d’aquesta premissa, la Fundació IMO ha impulsat, amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, la campanya “Davant el glaucoma, alimenta la prevenció”, que ha inclòs difusió de material informatiu en 400 farmàcies i un centenar d’òptiques, revisions gratuïtes a l’IMO a població de risc no diagnosticada i la sessió informativa “Les claus del glaucoma”, que va tenir lloc el passat dimarts 11 de març, a les 19.00 h, a l’auditori de l’IMO i a la qual van assistir més de 200 persones.

A la taula rodona hi van participar les doctores Elena Arrondo, Sílvia Freixes i Carolina M. Pallás, del Departament de Glaucoma de l’IMO, i Mercedes Aguirre, doctora en biologia i especialista en nutrició i dietètica, que va exposar la relació entre la nutrició i la salut visual.

Els tractaments actuals s’orienten a reduir la pressió ocular, principal factor per lluitar contra el glaucoma

Segons les especialistes en glaucoma de l’IMO, aquesta patologia, que provoca una pèrdua progressiva de camp visual a causa d’un dany en el nervi òptic, és d’origen multifactorial i encara poc conegut, però se sap que, en la majoria de casos, està relacionada amb un augment de la pressió ocular. Per això, la pressió ocular elevada, motivada per una disfunció en el sistema de drenatge de l’humor aquós (líquid que proporciona a l’ull les propietats que necessita per a un bon funcionament), és el principal factor contra el qual es pot lluitar i tots els tractaments terapèutics actuals s’orienten a reduir-la.

Tanmateix, les oftalmòlogues de l’Institut aclareixen que els mecanismes que condueixen al dany del sistema de drenatge de l’humor aquós i al consegüent increment de la pressió ocular encara estan per determinar. En aquest sentit, “cada cop hi ha més estudis que apunten a l’estrès oxidatiu com un factor que contribueix a desencadenar aquesta disfunció. En un ull sa, els radicals lliures (molècules d’àtom inestable que provoquen envelliment i algunes malalties) són naturalment compensats pel sistema antioxidant, present en l’humor aquós”, afirmen.

Actualment, els especialistes busquen a més reduir l’estrès oxidatiu mitjançant suplements vitamínics i antioxidants.
“L’alteració d’aquest equilibri –per un augment de radicals lliures i una disminució del mecanisme de defensa antioxidant– pot donar lloc a estrès oxidatiu, que augmenta amb l’edat i amb factors com el tabac, la contaminació o la mala alimentació i que pot causar danys irreversibles en els teixits oculars”, segons el Departament de Glaucoma de l’IMO. Per això, des del punt de vista terapèutic, la reducció de la pressió ocular, tot i ser l’objectiu més important, ja no és l’únic, i els especialistes també busquen reduir l’estrès oxidatiu mitjançant suplements de vitamines i antioxidants.

Per reduir l’estrès oxidatiu és important fomentar uns hàbits saludables

Per la seva banda, la Dra. Mercedes Aguirre, recorda que “per minimitzar aquesta descompensació en els nivells d’oxidació, el pacient també pot ajudar-hi i adoptar un paper actiu abandonant o no iniciant hàbits que fomenten la proliferació de radicals lliures, com el tabac o l’alcohol consumits en excés, i seguir de forma controlada, constant i duradora una dieta sana i equilibrada, rica en vitamines d’especial poder antioxidant como la C, la B1, el carotè (previtamina A), el licopè, la luteïna i la zeaxantina”. En canvi, desaconsella l’excés de carbohidrats, farines refinades, precuinats i aliments altament processats, com la brioixeria industrial, i recomana tenir en compte que certes maneres de preparar els aliments redueixen els nutrients que ens aporten: cuinar al vapor resulta molt més saludable que bullir, per exemple.

Per tot plegat, malgrat que encara és aviat per afirmar el grau d’incidència de la dieta damunt la prevenció del glaucoma, i per detallar una dieta preventiva específica, l’evidència actual del paper de les propietats nutricionals i antioxidants dels aliments en el metabolisme i també en l’òrgan ocular és suficient per recomanar una dieta rica en antioxidants, un hàbit que és més efectiu com més aviat s’adquireix i com més temps es mantingui de manera sostinguda.

You may be interested in