“Operació Visió” creix i amplia el marc d’actuació a tota Espanya.

El programa d’atenció oftalmològica solidària impulsat el 2013 per la Fundació IMO es prorroga fins a finals de 2015, incorpora revisions a nens i amplia el marc d’actuació a tota Espanya. Des que va arrencar l’octubre de 2013, el projecte ha permès oferir atenció oftalmològica gratuïta a 235 persones i fer 83 cirurgies i 20 tractaments no quirúrgics.

El programa Operació Visió, impulsat el 2013 per la Fundació IMO per prestar atenció oftalmològica gratuïta a població amb problemes de visió i pocs recursos, amplia el marc d’actuació i el calendari inicial. Així, el projecte benèfic de salut ocular, que es preveia que durés un any (d’octubre de 2013 a octubre de 2014), es prorroga un any més, mentre que el marc d’actuació geogràfic s’amplia a tota Espanya després de diversos mesos centrat a donar cobertura a pacients residents a Catalunya.

Aquesta doble projecció se suma a una altra ampliació del programa que va tenir lloc el passat mes de maig, quan, a més de l’atenció a pacients ja diagnosticats d’algun problema ocular, es va decidir incloure també revisions gratuïtes de diagnòstic precoç a nens de 3 a 8 anys en risc d’exclusió social de la província de Barcelona.

D’aquesta manera, i atenent la petició de la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) i de Càritas Catalunya, Operació Visió ofereix exploració oftalmològica a aquesta població pediàtrica en esplais o centres d’esbarjo, per fomentar la detecció i el tractament precoç de problemes oculars propis de la infantesa, aspectes clau per millorar el pronòstic i per garantir una bona base per a la salut ocular en l’edat adulta.

Els nens, principals beneficiaris dels projectes solidaris de la Fundació IMO

Amb el mateix objectiu, la Fundació IMO ja ofereix revisions i tractament gratuït a població pediàtrica en risc d’exclusió social amb un altre projecte semblant que va posar en marxa a principis de 2013 amb l’Obra Social “la Caixa” i que, només en el primer any de funcionamient, va permetre detectar problemes de visió no diagnosticats en un 22% dels prop de 500 nens revisats.

Fins ara, Operació Visió ha atès 235 persones entre els 115 nens que s’han beneficiat de la primera de les tres campanyes d’exploracions infantils previstes(les properes seran a la tardor i a principis de 2015) i els 120 pacients que han demanat entrar en el programa tenint ja alguna patologia ocular.

Com a resultat, s’han practicat cirurgies a 83 persones i s’ha indicat i ofert tractament no quirúrgic a 20 persones més (15 ulleres i 5 tractaments mèdics, sigui amb injeccions intraoculars, amb col•liris o amb vitamines). Els principals problemes oculars dels pacients atesos fins ara estan relacionats amb retina (35), patologia pediàtrica (27), glaucoma (22) i cataractes (19 casos).

Origen i evolució d’Operació Visió

Operació Visió va entrar en funcionament l’octubre de 2013, impulsat per la Fundació IMO, dedicada a la investigació, la docència i la prevenció en oftalmologia, amb l’objetiu de respondre de manera urgent i eficaç a una situació excepcional de crisi econòmica que afecta cada cop més un nombre cada cop més gran de persones que no poden recórrer a la sanitat privada i que, per diferents motius, la sanitat pública no sempre pot absorbir.

Per dur a terme el projecte, la Fundació IMO va buscar el suport de dos col•laboradors principals: Càritas Catalunya, per a la selecció en primera instància dels candidats al programa benèfic de salut, i l’IMO com a responsable de l’atenció sanitària als pacients. L’Institut posa a disposició del projecte una de les vuit sales d’operacions que té i la col•laboració voluntària de l’equip mèdic i quirúrgic del centre, format per 16 cirurgians, 8 anestesiòlegs i 17 professionals de l’àrea quirúrgica, entre infermeres, tècnics i auxiliars, a més de tot el personal administratiu i de consultes necessari per assumir tot el procés relacionat amb el tractament de cada pacient.

L’IMO participa en el programa Operació Visió en qualitat de responsable de l’atenció sanitària dels pacients, posant a disposició del projecte una sala d’operacions i la col•laboració voluntària de l’equip mèdic i quirúrgic del centre.

 

Prop de la meitat dels pacients amb patologia atesos al programa hi han arribat a través del filtre de Càritas Catalunya, però molts altres han contactat directament amb la Fundació IMO, alguns des d’altres parts d’Espanya. Per això, la Fundació IMO, que ha anat atenent aquests pacients de manera excepcional, ha decidit ampliar el marc d’actuació a tota la geografia espanyola i posar a disposició de qualsevol persona amb alguna patologia greu i amb problemes econòmics acreditats amb un informe social (sigui de serveis municipals o d’organitzacions no governamentals) la possibilitat d’integrar-se al programa.

Per sol•licitar-ho, els candidats poden dirigir-se a la Fundació IMO via telefònica (93 418 47 69) o per correu electrònic al mail info@fundacionimo.es. Si es compleixen els requisits sol•licitats (enviament d’un informe oftalmològic i d’un informe social previs), els candidats poden optar a ser visitats i tractats gratuïtament a l’IMO. Pel que fa als costos del desplaçament i l’estada a Barcelona (encara que totes les cirurgies són ambulatòries, requereixen una o dues visites els dies successius a la intervenció), “la Fundació IMO estudiarà cada cas”, explica Laura Martínez, responsable del programa Operació Visió de la Fundació IMO.

“Fins ara, els pocs pacients d’altres parts d’Espanya que s’han acollit al programa han cobert aquests costos amb l’ajuda de familiars o amics, o bé gràcies a la col•laboració econòmica de tercers: ajuntaments, fundacions del tercer sector o de la Fundació IMO mateixa, que destina part de les donacions que rep d’empreses i particulars a donar resposta a aquests casos i als que puguin derivar-se els propers mesos”, explica Martínez.

You may be interested in