El 25% dels 244 nens revisats a sant martí i a nou barris té algun problema ocular no diagnosticat

Aquest alt percentatge de patologia oculta iguala els resultats d’anteriors campanyes de la Fundació IMO i l’Obra Social “la Caixa” amb infants en risc d’exclusió social i dobla la mitjana de problemes no diagnosticats a aquesta edat.

Amb motiu de l’ampliació del Programa de salut ocular en la infància desfavorida, que la Fundació IMO i l'Obra Social "la Caixa" duen a terme per tercer any consecutiu, l’equip d’oftalmòlegs i d’optometristes de l’Institut de Microcirurgia Ocular ha realitzat exploracions oculars gratuïtes a 244 nens de Sant Martí i de Nou Barris. És la primera vegada que aquests districtes se sumen al projecte i, gràcies a les revisions dutes a terme del 18 al 22 de maig, s’ha detectat un 25% de problemes visuals no diagnosticats. Es tracta d’una xifra que coincideix amb el percentatge obtingut en l’anterior campanya de revisions, el mes d’abril passat a Badalona, i que confirma la mitjana extreta els dos primers anys de programa, amb controls oftalmològics a gairebé 700 nens en risc d'exclusió. D’aquesta manera, es posa de manifest l’elevat percentatge de patologia oculta en la infància desfavorida, que dobla el 13,5% resultant de tres anys de revisions pediàtriques gratuïtes de la Fundació IMO al Festival de la Infància de Barcelona.

Diagnòstic, tractament i seguiment

Entre els problemes visuals detectats a Sant Martí i a Nou Barris destaquen els defectes refractius, amb 17 casos d’astigmatisme, 13 d’hipermetropia i 9 de miopia, a més de 5 casos de nens amb diferència de refracció entre ambdós ulls (anisometropia) i 7 amb una agudesa visual justa per a la seva edat. A més, s’han diagnosticat 9 ambliopies (ull gandul) i 6 estrabismes –patologies típiques de l’ull infantil– i 7 casos d’altres problemes oculars, com conjuntivitis al·lèrgiques, motiu freqüent de visita a l’oftalmòleg en aquesta època de l’any i del qual n’estaven afectats 4 escolars. Com a resultat d’aquests diagnòstics, s’han prescrit i ofert, sense cost, 32 ulleres, 10 oclusions i 5 tractaments mèdics. El Programa de salut ocular en la infància desfavorida no inclou tan sols la detecció precoç de patologies sinó també la derivació a l’IMO quan es requereixen més proves, com és el cas de 9 alumnes, i el seguiment en un període de 6 mesos (48 infants) o d’1 any (15 infants) en aquells casos en què és important controlar de prop l’evolució i l’adhesió al tractament.

A més de la detecció precoç de patologies, el Programa de salut ocular en la infància desfavorida que promouen la Fundació IMO i l'Obra Social “la Caixa” inclou el tractament i el seguiment oportú en cada cas, així com la derivació a IMO quan es requereixen més proves.

 

Com explica Laura Martínez, coordinadora de l’acció social de la Fundació IMO, “hem vist diversos nens que, tot i haver estat revisats prèviament al centre d’atenció primària, no seguien el tractament indicat a causa de la manca de recursos. Per aquest motiu, també hem trobat moltes ulleres en mal estat i amb graduacions desfasades que fins ara no s’havien pogut renovar”.

Noves revisions a la tardor

La implicació de les famílies i dels centres escolars on s’han dut a terme les revisions, a banda de les xifres obtingudes, demostra la necessitat de reforçar l’atenció oftalmològica als nens en risc d’exclusió social i de donar continuïtat al programa, que al mes de novembre tornarà als districtes de Sant Martí i de Nou Barris per oferir noves revisions. Abans, però, la Fundació IMO i l’Obra Social “la Caixa” aniran a Madrid, concretament al districte de Carabanchel, on el programa arribarà per primer cop per revisar més de 200 nens, i a l’octubre tornaran a Badalona en la cinquena campanya d’aquesta zona, on la bona acollida i la millora experimentada posen de manifest la importància de promoure la salut ocular infantil.

You may be interested in