10 claus per protegir els ulls davant del material pirotècnic

Amb motiu de la festivitat de Sant Joan, la Fundació IMO impulsa, un any més, la campanya “A la revetlla cal tenir ull!”, en col•laboració amb la Generalitat, òptiques, farmàcies i punts de venda especialitzats

10 claus per protegir els ulls | Revetlla de Sant Joan

La Fundació IMO ha editat, un any més, un decàleg amb consells de prevenció que cal  seguir si manipulem material pirotècnic, com ara petards o focs artificials, i amb algunes recomanacions sobre els primers auxilis bàsics que podem posar en pràctica en cas d'accident. Tot aquest material, integrat en la campanya “A la Revetlla cal tenir ull!”, estarà disponible aquest mes en farmàcies, òptiques i punts de venda de pirotècnia de Catalunya, on molts compradors acudiran aquests dies per adquirir el material amb el qual celebraran la revetlla de Sant Joan la nit del 23 de juny. A més del Col•legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), de l’Associació de Farmàcies de Barcelona (AFB) i de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat s'ha unit a la campanya mitjançant la difusió dels consells de la Fundació IMO al seu web i xarxes socials.

Sigueu prudents

Segons adverteix la campanya, si el material pirotècnic no s'utilitza adequadament pot ser especialment perillós per als ulls. Existeixen multitud de lesions oculars provocades per un mal ús de petards o focs artificials, que poden ser moderades o lleus, com ara petites cremades en les parpelles o erosions en la superfície de l'ull, però també greus, i poden arribar a provocar mutilacions dels teixits o esclat del globus ocular. Per tot això, és recomanable minimitzar els riscos adquirint el material pirotècnic en centres autoritzats i evitant fabricar petards casolans. Així mateix, quan utilitzem aquest tipus de materials s'aconsella seguir algunes precaucions bàsiques, com ara no mirar de prop la metxa d'un explosiu, allunyar-nos-en quan estigui encès o utilitzar ulleres per protegir els ulls (encara que no necessitem correcció òptica). La Fundació IMO també recomana extremar aquestes mesures en presència dels nens i supervisar la compra i la manipulació d'aquests productes per part dels més petits de la casa.

En cas d’accident, actueu amb encert i rapidesa

Si patim un contratemps amb material pirotècnic que provoqui lesions as ulls, a les parpelles o al voltant de les estructures oculars, la Fundació IMO suggereix pressionar la zona impactada, per exemple amb el dit o amb una gasa, per tallar l'hemorràgia. En aquest sentit, si la ferida és purament ocular, en ocasions n'hi ha prou amb netejar el contorn amb una gasa mullada, la qual cosa ajudarà a eliminar partícules que puguin seguir danyant l'ull. Així mateix, els especialistes de la Fundació IMO adverteixen que, de vegades, el grau de dolor no està relacionat amb la gravetat del cas, ja que petites lesions poden produir molt dolor, mentre que les lesions més greus poden passar desapercebudes i no provocar malestar. Per tot això, en cas d'accident, és imprescindible visitar un centre hospitalari perquè l'especialista pugui realitzar un examen exhaustiu de les estructures oculars.

Segueix i comparteix aquests consells a través dels perfils de Facebook, Twitter i Instagram d'@imobarcelona (#Verbenasegura i #Revetllasegura).

You may be interested in