L’IMO, centre de referència per als pacients diabètics

Canal Diabetes confia en l’IMO com a soci oftalmològic perquè assessori els seus usuaris sobre la prevenció i el tractament de complicacions oculars relacionades amb la malaltia

Canal Diabetes, plataforma en línia de referència entre la població diabètica, i l'IMO han arribat recentment a un acord per oferir als usuaris material divulgatiu de rigor sobre les complicacions oculars d'aquesta patologia tan prevalent, que afecta un 13% de la població espanyola.

Si bé la malaltia cardiovascular es considera una de les principals complicacions de la diabetis, cada vegada són més les persones que saben que aquesta patologia també pot posar en perill la visió. Per això, la cura de la salut ocular s'ha convertit en una preocupació creixent entre els pacients diabètics: un 98% és conscient del risc que comporta la diabetis per als ulls, segons l'enquesta realitzada per la Fundació IMO en el Diabetes Experience Day, celebrat el mes de febrer passat a València.

Precisament, aquesta jornada de sensibilització, en la qual va participar la Fundación IMO oferint revisions oculars gratuïtes, va ser l'inici de la col·laboració entre els professionals de l'Institut i Canal Diabetes, organitzador de l'esdeveniment, que tornarà a celebrar-se al febrer de 2016 a Madrid i, de nou, tindrà la participació de la Fundació IMO.

Compromís amb el pacient diabètic

Canal Diabetes és un mitjà de comunicació digital orientat a informar i a educar sobre la diabetis, amb l’objectiu d’oferir un punt de trobada entre metges i pacients per promoure uns hàbits saludables i un bon control de la malaltia. Segons els promotors d'aquesta plataforma audiovisual, que té més de 3.200 seguidors a Twitter, "la millor manera de curar és prevenir", un compromís compartit per l’IMO.

Segons els especialistes de la Unitat de Retinopatia Diabètica de l'Institut, "a més de mantenir estables els nivells de glicèmia, de pressió arterial i de lípids plasmàtics, i evitar l'obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme, és fonamental sotmetre’s a una prova de fons d'ull anual i intensificar les revisions oculars en cas de detectar algun problema de visió".

Per això resulta imprescindible la implicació de l'afectat, cosa que passa pel seu coneixement: "la persona amb diabetis ha de tenir clar que aquesta malaltia és crònica i necessita un tractament i un seguiment crònic. A partir d’aquí, una actitud activa del pacient esdevé clau per retardar l'aparició de la retinopatia diabètica o millorar-ne el pronòstic, ja que la ceguesa en què pot desembocar és evitable en un 90% dels casos amb un diagnòstic i maneig precoç", explica el Dr. José García-Arumí, del Departament de Retina i Vitri de l’IMO.

Canal Diabetes inaugura la secció d'Oftalmologia, en la qual l’IMO oferirà informació i recursos i respondrà dubtes dels usuaris

Paper referent en la prevenció

El paper dels oftalmòlegs, per tant, no només consisteix a tractar la patologia ocular sinó a promoure la suma d'esforços amb el pacient diabètic i altres especialistes involucrats en la seva cura, per tal d'anticipar-se a les possibles complicacions. Amb aquest objectiu preventiu sorgeix l'acord de col·laboració entre l’IMO i Canal Diabetes, que ha donat lloc a una nova secció dedicada especialment a l'oftalmologia en la plataforma de referència per al col·lectiu diabètic i que complementa la tasca realitzada per la Fundació IMO amb l'organització de campanyes divulgatives i trobades multidisciplinars.

You may be interested in