La rotació a l'IMO, un valor afegit per als joves residents en oftalmologia

La qualitat del personal assistencial, el treball en equip i la infraestructura del centre converteixen l'estada a l'Institut en una oportunitat formativa única.

Experiencia de los "observers" en IMO

Més d'una cinquantena de joves oftalmòlegs de tot el món vénen cada any a l’IMO per ampliar i perfeccionar la seva formació en el període final com a residents. "Rotar en un centre de referència internacional i compartir estada amb professionals altament subespecialitzats és una oportunitat única d'enriquiment professional i personal", segons coincideixen els observers que ja han viscut aquesta experiència. És el cas de la Cristina Almenara i en Simone Ambrogio que, tot i tenir un bagatge previ molt diferent –ella s'ha format a Saragossa i ell, a Roma– consideren la seva etapa a l’IMO com un punt d'inflexió; un salt endavant en el seu aprenentatge i entrenament.

Treballar colze a colze

Per a en Simone, treure el màxim profit dels mesos al centre ha passat per una "adaptació i integració ràpida en l'activitat de la clínica", cosa que ha estat possible gràcies a "un contacte estret i un tracte molt proper amb tot l'equip", explica. Això li ha permès viure de primera mà els valors d'excel·lència mèdica i humana que impulsen l’IMO des dels seus inicis i que es traslladen a la pràctica diària de l'Institut i a les noves generacions d'oftalmòlegs. Els observers comencen la jornada discutint casos d'interès i avenços recents en les sessions clíniques en què intervenen els professionals de l’IMO, que, com apunta la Cristina, "aporten informació especialitzada i de gran actualitat". El matí prossegueix amb l'observació a quiròfan, on el gran valor afegit és la "possibilitat de veure l'aplicació de la tecnologia més puntera i la realització de tècniques molt sofisticades". En aquest sentit, tant Almenara com Ambrogio destaquen que a l’IMO han pogut presenciar intervencions de gran complexitat dutes a terme amb la màxima precisió i, d'aquesta manera, apropar-se al maneig de casos dels quals no havien estat testimonis.

Després d’atendre la sessió clínica matinal, els residents que roten a l’IMO poden fer observació a quiròfan i posar en pràctica les nocions adquirides en el nou taller de Wet Lab.

Afrontar el repte

L'observació directa de cirurgia de primer nivell representa un veritable estímul per als residents, que troben en el taller de Wet Lab el lloc ideal per practicar i experimentar les maniobres quirúrgiques vistes a la sala d'operacions. Recentment ampliat i renovat, com a resultat d'una aposta única a Europa, el Wet Lab de l’IMO posa a disposició dels joves especialistes unitats dotades amb equipaments reals i d'última generació, a més d'una instrucció personalitzada. Aquestes són les claus perquè els joves especialistes puguin no només "afermar i integrar coneixements" –afirma Cristina– sinó també "guanyar en confiança i en seguretat", comenta Simone. Es tracta, doncs, d'una experiència de formació integral i eminentment pràctica en la qual el paper actiu de l’observer i del personal docent és fonamental. L'objectiu: perfeccionar habilitats, avançar pas a pas i superar les pròpies expectatives, motiu pel qual tots dos valoren molt positivament el seu pas per l’IMO i no dubten a recomanar la vivència als seus col·legues. "En pocs mesos, de manera molt intensa, s'aconsegueix millorar, créixer i aprendre molt", conclouen.

You may be interested in