L'estrabisme de l'adult i el nen amb baixa visió, un repte per als oftalmòlegs

Els millors especialistes nacionals i internacionals es reuniran a l'octubre a l’IMO per participar en el curs organitzat pels doctors del Departament d’Estrabologia i Oftalmologia Pediàtrica de l'IMO, juntament amb la Dra. Nieves Martín de l'Hospital Vall d'Hebron.
Congreso Estrabismo 2016

Després de l'èxit dels congressos especialitzats en retina, en oculoplàstica i en glaucoma, la Fundació IMO impulsa el primer curs Estrabisme de l'adult i el nen amb baixa visió, que tindrà lloc el 21 i 22 d'octubre i que espera congregar a l'Institut al voltant de 200 assistents. Segons el Comitè Organitzador –format pel Dr. José Visa (president de la SEEEOP del 2012 al 2016), la Dra. Ana Wert, la Dra. Nieves Martín (ambdues vocals actuals de la societat) i la Dra. Charlotte Wolley-Dod–, "aquesta trobada representa una oportunitat única per fer confluir experts consolidats en aquesta subespecialitat al costat d’oftalmòlegs joves amb interès a descobrir-la i aprofundir-hi".

L'estrabisme de l'adult, amb particularitats pròpies com la diplopia, i el nen amb baixa visió, en el qual l'exploració oftalmològica pot resultar aparentment normal, són un desafiament per als professionals. Amb l'objectiu d'ajudar i d’estimular a afrontar aquest repte, el curs s'orienta a "oferir eines pràctiques d'utilitat en l'atenció als nostres pacients".

Fer el salt a l’estrabisme de l'adult

Per a aconseguir-ho, la jornada inicial del divendres (21 d'octubre) se centrarà a realitzar un abordatge exhaustiu i complet de la malaltia estràbica en l'edat adulta mitjançant tres sessions interactives i dinàmiques diferenciades. A la taula rodona sobre estrabisme essencial es dedicarà una atenció especial a la patologia d'origen infantil (a més de parlar de la desviació ocular associada a l'edat i de la sensorial); en el bloc d'estrabisme restrictiu es farà referència als subtipus tiroïdal, miòpic i secundari a cirurgia ocular i a fractura orbitària; i en la part destinada a l’estrabisme paralític s'exposaran les consideracions quirúrgiques i les especificitats de les paràlisis que afecten els nervis cranials III, IV i VI.

Per tractar i il·lustrar els diversos quadres clínics, els doctors Visa i Wert aposten per "fer ús de l'última tecnologia audiovisual com a suport per a la presentació de casos amb els quals contrastarem experiències, posarem en comú les dificultats amb què ens trobem i compartirem els nostres trucs per a un maneig millor". D'aquesta manera, els especialistes en estrabologia de l'IMO confien a "fomentar no només la discussió, sinó també el consens posterior per concloure protocols i guies terapèutiques".

El primer curs Estrabisme de l'adult i el nen amb baixa visió celebrat a l’IMO serà una oportunitat per aprofundir en aquesta subespecialitat mitjançant sessions didàctiques, taules de discussió i ponències amb els millors experts.

Oferir alternatives al nen amb baixa visió

D'altra banda, el propòsit fonamental de la segona jornada del curs (dissabte 22 d'octubre) serà establir la metodologia d'exploració del nen amb baixa visió, a bandad’interpretar la informació aportada per proves complementàries, per arribar a un diagnòstic diferencial i, a partir d'aquí, proporcionar la millor solució a les famílies. Segons destaquen Martín i Wolley-Dod, "les patologies retinals o neurooftalmològiques que causen baixa visió infantil moltes vegades no tenen cura o tractament, però hi ha ajudes que podem oferir". En aquest sentit, el curs introduirà dos aspectes nous i enriquidors per a la pràctica oftalmològica, com són l'estimulació visual, amb una ponència a càrrec de l'ONCE, i els estudis genètics per a malalties hereditàries de la visió, desenvolupats de manera pionera a l’IMO.

Col·laboració per a un abordatge integral

La voluntat de l'Institut per promoure una atenció integral dels pacients també es trasllada al curs Estrabisme de l'adult i el nen amb baixa visió, que tindrà la participació de la Dra. Esther Pomares (Departament de Genètica), el Dr. Rafael Navarro ( Departament de Retina i Vitri) i el Dr. Ramón Medel (Departament d’Oculoplàstica), companys de l’IMO, a més d'eminents ponents nacionals i internacionals. És el cas de la Dra. Seyhan Bahar Ozkan i la Dra. RosarioGómez de Liaño (expresidentes de l'European Strabismological Association), així com de la Dra. Dorothy Thompson, especialista en electrofisiologia, o el Dr. Arif Khan, expert en distròfies retinals, que permetran abordar diferents punts de vista de la patologia estrabològica i del nen amb baixa visió.

You may be interested in