50 casos de problemes de visió entre el centenar de nens revisats a Badalona

En un 37% dels escolars s'ha diagnosticat patologia per primera vegada, mentre que la resta correspon a controls de seguiment dins del Programa de salut ocular en la infància desfavorida, que es  desenvolupa per cinquè any a Sant Roc amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”

imatge programa salut ocular Fundació IMO - LaCaixa Badalona

La primera campanya d'aquest any del Programa de salut ocular en la infància desfavorida, que desenvolupen la Fundació IMO i l'Obra Social ”la Caixa” des del 2013, ha permès oferir atenció oftalmològica gratuïta a 136 alumnes de tres escoles del barri badaloní de Sant Roc (Baldomer Solà, Josep Boada i Lestonnac) i a nens derivats a les revisions a través del Consorci Badalona Sud. D'aquestes revisions, 78 han estat primeres visites a escolars que s'han incorporat a la iniciativa, un 37 % dels quals ha presentat problemes de visió. Es tracta d’una xifra que dona continuïtat a l'elevada mitjana del 34% obtinguda l'any passat a la mateixa zona, pionera en la posada en marxa del programa i on la implicació creixent de l'entorn dels nens afavoreix un diagnòstic superior de patologia oculta.

Concretament, en aquest novè desplaçament a Badalona, ​​l'equip de voluntaris de la Fundació IMO ha detectat 22 casos de defectes refractius, 6 d’estrabisme i 6 d’ambliopia o "ull gandul", a més de 5 casos d'altres problemes menys comuns, com per exemple malalties congènites com ara una distròfia de retina (patologia degenerativa hereditària que produeix pèrdua progressiva de visió), un coloboma corioretinal (malformació en el desenvolupament que afecta la part posterior de l'ull) o un nevus conjuntival (tumor benigne amb aspecte de piga a l'ull). A aquests diagnòstics cal sumar les 11 patologies confirmades en les 58 revisions de seguiment, fetes a nens ja acollits en anteriors rondes del programa per controlar-ne l’evolució visual cada sis mesos: 7 defectes refractius, 2 estrabismes, una ambliopia i una conjuntivitis vírica.

Implicar les famílies

Com a resultat de totes les exploracions d'aquesta campanya de març, s'han fet 64 indicacions terapèutiques, de manera que s’han mantingut 25 ulleres i s’han prescrit 35 noves correccions òptiques, 3 oclusions amb pegat i una teràpia mèdica amb col·liris. Com a novetat d’aquest any, les lliurarà personalment l'equip de la Fundació IMO mitjançant xerrades informatives a les famílies, amb l'objectiu d'aconseguir més adhesió al tractament i de conscienciar de la importància d'un bon compliment. "Els pares i els alumnes mateixos han de veure les ulleres o el pegat no com un complement estètic, sinó com una ajuda necessària per garantir un desenvolupament correcte de la visió i per contribuir a un bon rendiment acadèmic, que no es vegi minvat per la limitació visual", conclou la Dra. Ana Wert, especialista en oftalmologia pediàtrica de l'IMO i coordinadora mèdica del projecte.

Vetllar per un abordatge integral de la salut ocular és una de les prioritats del programa, gràcies al qual s'han derivat 5 nens a l’IMO i 36 a centres sanitaris de la zona per assegurar una atenció mèdica pròxima. La Fundació IMO tornarà  a Badalona a  l'octubre per atendre  nous escolars i  continuar  oferint un  seguiment oftalmològic regular, que en aquesta ocasió s'ha indicat a 51 alumnes en un termini de mig any i a 43 més en un any.