El Dr. Sánchez, màster de l’IMO, guardonat amb el premi al millor article original de la SECPOO

El seu treball sobre la relació entre un àcar i el carcinoma basocel·lular ha rebut el reconeixement de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Ocular i Orbitària i obre la porta a un tractament efectiu d'aquest tipus de tumor palpebral maligne.

Dr. Sánchez

El Dr. Juan Carlos Sánchez, oftalmòleg alumne del Programa de Formació Continuada en Oftalmologia de l’IMO i la UAB, ha rebut el Premi Dr. Gonzalo Blanco Mateos que, anualment, atorga la SECPOO (Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Ocular i Orbitària) al millor article científic original. D'aquesta manera, pren el relleu de la Dra. Luz María Vásquez i del Dr. Ramón Medel, els seus tutors aquest curs en el Màster en Cirurgia Plàstica Oftàlmica i Orbitària de l'Institut, els quals, l'any passat, van rebre el mateix reconeixement pel seu treball sobre la tècnica del flap frontal per corregir la ptosi congènita.

L'article que ha va valgut la distinció al Dr. Sánchez en l'últim congrés de la SECPOO, celebrat a Madrid, es va publicar el desembre del 2016 a la prestigiosa revista Ophthalmology –editada per l'Acadèmia Americana d’Oftalmologia–, sota el títol "PCR -quantification of D. folliculorum in periocular basal cell carcinoma".

Quantificació amb PCR

El carcinoma basocel·lular és el càncer de pell més freqüent i representa un 50% dels tumors malignes que apareixen en la parpella superior i fins a un 90% dels que es produeixen a la inferior. Malgrat que el seu origen s'ha relacionat tradicionalment amb la llum ultraviolada i que s’ha considerat l'exposició solar sense protecció com el principal factor de risc, encara no estan clares les veritables causes que el provoquen. Com a conseqüència, investigacions recents sobre aquest i altres tipus de tumors han dirigit l'atenció cap al Demodex folliculorum, un àcar que viu als fol·licles pilosos –per exemple en les arrels de les pestanyes– i que es vincula a alguns casos de malalties dermatològiques i de la superfície ocular.

Imatge de l'àcar Demodex folliculorum, ampliada amb un augment de 10X sota microscopi de llum.

Per tal de conèixer millor el possible paper d'aquest paràsit, el Dr. Sánchez va conduir un estudi retrospectiu destinat a quantificar-ne la presència mitjançant la tècnica de biologia molecular coneguda com a PCR, que consisteix en l'amplificació in vitro de petits fragments d'ADN. Fruit de l'anàlisi comparativa de biòpsies de carcinomes basocel·lulars de l'àrea palpebral i de lesions benignes, "vam detectar més quantitat d'ADN del D. folliculorum en el primer cas, cosa que demostra la forta relació entre l'àcar i el tumor, segons s'havia descrit prèviament amb tècniques de comptatge directe, però mai a través de la PCR per aquest tipus de lesions", explica el Dr. Sánchez.

Possible diana terapèutica

Actualment, ja existeixen fàrmacs per tractar el D. folliculorum en pacients amb malalties inflamatòries de la superfície ocular i de la zona periocular, com l'ull sec, la blefaritis, el calazio o la rosàcia. Per tant, si es confirma la vinculació del paràsit amb el carcinoma, serà possible tenir una diana terapèutica concreta sobre la qual actuar per prevenir l'aparició de determinades lesions neoplàsiques (creixement descontrolat de cèl·lules).

És per aquesta raó que, en opinió de l'especialista, la troballa mereix investigacions posteriors i pot donar peu a nous estudis prospectius, amb un nombre superior de pacients, per acabar establint o no una associació directa causa-efecte. "Una evidència positiva permetrà aplicar tractaments efectius per a certs casos de carcinomes basocel·lulars", conclou el Dr. Sánchez, qui va fer aquest treball a l'Hospital Juan Ramón Jiménez de Huelva, on va cursar la residència i va disposar del suport dels departaments d'Oftalmologia, Biologia Molecular, Microbiologia i Anatomia Patològica del centre.

You may be interested in