La Fundació IMO supera les 4.500 revisions oculars gratuïtes a infància desfavorida

En col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa" i Càritas Catalunya, ha tancat el seu cinquè any d'actuació amb més d'un miler de controls i 300 tractaments gratuïts a les províncies de Barcelona, Tarragona i Madrid.

revisions Fundació IMO a Badalona

La Fundació IMO ha culminat amb més d'un miler de revisions el cinquè any consecutiu del Programa de salut ocular en la infància desfavorida, impulsat al costat de l'Obra Social ”la Caixa” i de Càritas Catalunya per promoure el diagnòstic de patologia oculta i el tractament precoç en nens en risc d'exclusió social. Afermant la línia de creixement del projecte, el 2017 s'han dut a terme 10 campanyes d'exploracions oftalmològiques a les províncies de Barcelona, ​​Tarragona i Madrid, en què l'equip d'especialistes de l'Institut ha realitzat 1.164 revisions oculars gratuïtes, entre primeres visites (45%) i controls de seguiment (55%).

2017: consolidació entre la infància desfavorida

Arran d'aquestes actuacions, s'han detectat 171 problemes de visió entre els nous escolars que s'han acollit al programa: els diagnòstics més freqüents han estat els defectes refractius (71%), seguits de l’"ull gandul" (12%) i de l'estrabisme (7%), també molt comuns en la infància. Així mateix, el seguiment ofert amb dos visites a l'any en les diferents zones de desenvolupament del projecte ha permès vigilar de prop l'evolució dels alumnes que ja formaven part del programa i, amb això, detectar 118 casos més de patologia, ja que la visió es troba en procés de formació durant la primera dècada de vida i és habitual que es produeixin canvis.

Per això és important garantir un tractament adequat segons les necessitats visuals dels més petits, que també s'ha encarregat de proporcionar sense cost el Programa de salut ocular en la infància desfavorida, amb 252 correccions òptiques, 38 oclusions amb pegat i 5 medicacions amb col·liris. Aquests nous tractaments, se sumen al manteniment de 231 ulleres en escolars que no han requerit modificació de la graduació, de manera que s’ha arribat a les 526 indicacions terapèutiques el 2017, el màxim anual fins a la data.

Més de 150 nous diagnòstics entre les primeres visites del 2017 confirmen l'alt percentatge de problemes visuals que passen desapercebuts sense revisió, a l’entorn del 25%.

Detecció de patologia oculta

La continuïtat del projecte de la Fundació IMO, gràcies a la participació sostinguda de l'Obra Social ”la Caixa” i de Càritas Catalunya, ha fet possible augmentar la cultura preventiva i aconseguir més implicació de l'entorn dels escolars, clau per fomentar el diagnòstic de patologia oculta amb revisions oculars gratuïtes i l'adhesió als tractaments prescrits. En aquest sentit, Badalona, ​​la ciutat on va arrencar el Programa de salut ocular en la infància desfavorida el 2013, ha estat pionera a incorporar el 2017 xerrades informatives a les famílies sobre salut ocular infantil i principals patologies i és la zona en la qual s'ha trobat un nombre superior de nens amb problemes visuals no detectats (37% de les noves revisions).

Així mateix, el districte madrileny de Carabanchel, una de les zones incorporades de forma més recent al projecte el 2015 i que s’ha ampliat a un col·legi més el 2017, també ha demostrat un creixement molt positiu, ja que s’ha duplicat el percentatge d'escolars amb patologia oculta respecte de l'any anterior i ha arribat al 31%.

Es tracta de xifres que excedeixen considerablement la mitjana anual del programa, situada en el 26%, fruit de les més de 500 primeres visites efectuades el 2017 al municipi de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) i als districtes de Nou Barris (Barcelona ) i Bonavista (Tarragona), a més de les ja esmentades àrees d'actuació a Badalona i a Carabanchel. D'altra banda, la mitjana poblacional infantil, del 13,5% –segons dades de la Fundació IMO– també queda molt per sota d'aquest balanç anual entre la infància desfavorida, que coincideix amb l'obtingut globalment en els cinc anys de trajectòria del programa i que revela que 1 de cada 4 nens en situació de vulnerabilitat presenta problemes de visió que havien passat desapercebuts en controls generalistes de centres d’atenció primària.

La Fundació IMO va arrancar el 2013 la seva tasca d’acció social per impedir que la manca de recursos i de cultura preventiva fos un impediment en la cura de la salut ocular dels més petits.

5 anys de revisions oculars gratuïtes

Des de la seva posada en marxa, el Programa de salut ocular en la infància desfavorida no ha deixat de créixer i ha intensificat l’activitat per passar de les 3 campanyes anuals amb què va començar el 2013 a les 10 actuals. Això li ha permès superar en 5 anys les 4.500 revisions oculars gratuïtes, a partir de les quals s'han realitzat més de 800 nous diagnòstics entre els alumnes que s’han anat unint al projecte, i s'han lliurat, en total, un miler de nous tractaments (797 dels quals, ulleres).

Assolida la mitja dècada d'experiència, la iniciativa de la Fundació IMO també s'ha expandit i ha aconseguit una bona integració en una quinzena d'escoles i d’esplais de 3 províncies del país, amb l'objectiu de continuar facilitant l'atenció dels problemes de visió dels nens amb menys recursos i contribuir així a la millora del seu rendiment escolar i el seu desenvolupament integral. Per a això, el projecte s'emmarca dins el programa Caixa Proinfància de l'Obra Social "la Caixa", a més de comptar, en el cas dels esplais i dels centres escolars de Tarragona, amb el suport de Càritas Catalunya.

You may be interested in