Diagnòstic precoç i tractament de l’estrabisme i d’altres problemes oculars en la infància, de la teoria a la pràctica

Especialistes de l'IMO participen en el congrés de la Societat Espanyola d’Estrabisme i Oftalmologia Pediàtrica, al mateix temps que promouen la detecció primerenca de patologies en la població infantil, amb iniciatives com el Programa de salut ocular en la infància desfavorida de la Fundació IMO.

ponència estrabisme Dr. Visa

Especialistes de l'IMO participen de forma destacada en el XXVI Congrés de la Societat Espanyola d'Estrabisme i Oftalmologia Pediàtrica (SEEOP), que comença el 10 de maig a Tarragona. El Dr. José Visa –president de la societat del 2012 al 2016–, amb la conferència d'honor de la trobada, compartirà la seva experiència en el maneig de l'estrabisme restrictiu, un tipus de desviació ocular que pot originar-se per cirurgies oculars prèvies, per fractures d'òrbita a causa de traumatismes, per malalties tiroidals o per alta miopia. "A l’IMO acudeixen habitualment pacients amb aquesta forma d'estrabisme, que sol provocar visió doble i un problema estètic important, de manera que el canvi experimentat després de la cirurgia és molt satisfactori", destaca el Dr. Visa.

L'especialista de l’IMO també participarà en un debat al costat d'altres expresidents de la SEEOP i en una taula rodona, moderada per la Dra. Ana Wertvocal actual de la societat–, sobre estrabisme i cirurgia refractiva. Ambdós oftalmòlegs destaquen la importància d'una bona exploració ocular per detectar el risc que pacients que opten per la correcció quirúrgica dels seus defectes refractius tinguin diplopia (visió doble) o desviïn un ull després de la intervenció, atès que alguns estrabismes poden descompensar.

Pel que fa a les patologies oculars que afecten els nens, el Dr. Rafael Navarro, del Departament de Retina i Vitri de l’IMO, parlarà de les perspectives que ofereix la genètica per al diagnòstic i el tractament futur de distròfies hereditàries –moltes de les quals comencen a manifestar-se en la infància–, un camp en el qual l'Institut és pioner amb un laboratori de biologia molecular integrat en les pròpies instal·lacions del centre oftalmològic. Així mateix, la Dra. Charlotte Wolley Dod presidirà una sessió de comunicacions amb els treballs presentats per diversos especialistes sobre casos destacats de tumors orbitaris, ptosis palpebrals i glaucomes congènits, ulls ploraners o uveïtis pediàtriques.

Salut ocular en la infància desfavorida

L'estrabisme és una de les patologies típiques en la infància, juntament amb altres problemes oculars que els especialistes de l'IMO diagnostiquen i tracten en les consultes de l'Institut i en campanyes de la Fundació IMO.

Més enllà del marc teòric de reunions com la que se celebra del 10 al 12 de maig, els especialistes de l'IMO busquen aplicar aquests coneixements per millorar el dia a dia de la població, especialment entre els col·lectius en risc d'exclusió social, a causa de la manca de cultura preventiva i de conscienciació sobre la importància de tenir cura de la visió des dels primers anys de vida. Per això duen a terme campanyes de diagnòstic precoç de patologies com l'estrabisme, l’ambliopia ("ull gandul") o els defectes refractius, mitjançant el Programa de salut ocular en la infància desfavorida de la Fundació IMO. Amb la col·laboració de l'Obra Social ”la Caixa”, aquest programa –que forma part de CaixaProinfància– oferirà, del 14 al 16 de maig, tres jornades de revisions oftalmològiques gratuïtes a més d'un centenar d'alumnes de les escoles Ferrer i Guàrdia i El Turó del districte barceloní de Nou Barris. Aquesta és una de les zones en què es desenvolupa el projecte, que també preveu una altra campanya d'exploracions oculars a l'Hospitalet de Llobregat (els dies 28 i 29 de maig) i que aquest 2018 ja ha realitzat 500 controls a diferents zones de l'àrea metropolitana de Barcelona, ​​Tarragona i Madrid.

You may be interested in