La Fundació IMO ofereix revisions oculars a persones amb discapacitat intel·lectual

Prop de la meitat dels usuaris de la Fundació BOSCANA –on es faran els controls els dies 27 i 28 de setembre– té més de 50 anys, edat a la qual augmenta el risc de patologies oftalmològiques.

L’equip de la Fundació IMO farà, els pròxims 27 i 28 de setembre, revisions oculars gratuïtes als usuaris de la Fundació BOSCANA, una entitat sense ànim de lucre que treballa per garantir l’increment de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual per aconseguir la màxima autonomia. El projecte de col·laboració entre totes dues entitats, que va començar l’any passat, inclourà exàmens optomètrics i oftalmològics en aquest col·lectiu, sense cost i sense necessitat de sortir del seu entorn habitual.

El 42% dels beneficiaris de la Fundació BOSCANA són persones amb discapacitat intel·lectual majors de 55 anys, per la qual cosa moltes d‘elles pateixen patologies oftalmològiques associades a l’edat, com la cataracta, la DMAE, el glaucoma i la retinopatia diabètica, entre altres. En aquest sentit, Elena De Carandini, directora de l’organització, considera molt positiu el projecte amb la Fundació IMO: “Al mateix temps que fan una tasca de prevenció, detecció i atenció de problemes visuals, treballen de manera professional i empàtica, perquè venen a les nostres instal·lacions amb l’objectiu d’evitar que els usuaris hagin de desplaçar-se, amb el que aquests canvis comporten per a ells”. Irene Garcia, coordinadora de la Fundació IMO, explica que “poden tenir problemes per comunicar què els passa, cosa que pot empitjorar algunes malalties oculars. Per això, fer les revisions en el seu entorn habitual i amb una atenció personalitzada i especialitzada facilita les exploracions i millora el diagnòstic”.

Garantir l'accés a la salut ocular 

Igual que el 2017, la tasca de la Fundació IMO no es limitarà únicament a la campanya de revisions a les instal·lacions de la Fundació BOSCANA, sinó que també inclourà proves específiques i tractaments mèdics o quirúrgics a l’Institut de Microcirurgia Ocular si els casos ho requereixen. A més, els pacients diagnosticats rebran un seguiment dels especialistes de l’IMO per avaluar l’evolució i l’eficàcia dels tractaments que es prescriguin. “Convenis de col·laboració com aquest són molt importants per a la nostra entitat, perquè ajuden a garantir l’accessibilitat a la salut ocular de les persones amb discapacitat intel·lectual”, afegeix De Carandini.

Fomentar la cultura preventiva i oferir diagnòstic i tractament gratuït de patologies que a vegades passen desapercebudes o queden sense resoldre’s és un dels pilars de la Fundació IMO. Aquesta aposta per la cura de la visió en els col·lectius més vulnerables, tant en l’àmbit oftalmològic com social, també s’estén i té continuïtat en l‘atenció d’escolars en risc d’exclusió, a través del Programa de salut ocular en la infància desfavorida, que es troba en el setè any de desenvolupament.

You may be interested in