Barcelona Oculoplastics, epicentre de la cirurgia plàstica ocular

Especialistes de més de 30 països es reuneixen demà i dissabte al quart Barcelona Oculoplastics, una trobada que mostrarà les tècniques més noves per al tractament de la part superior de la cara

Barcelona Oculoplastics 2019

Més de 300 especialistes d'una trentena de països analitzaran les últimes tendències per a l'abordatge dels problemes funcionals i estètics de la parpella i de la zona periocular durant la quarta edició del Barcelona Oculoplastics, una trobada internacional organitzada per la Fundació IMO que se celebrarà demà i dissabte, 26 i 27 d'abril, a l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO). L'esdeveniment mostrarà les tècniques més punteres per donar solució a patologies palpebrals a través de cirurgies en directe a càrrec d'oftalmòlegs de prestigi, així com tallers d'estètica oculofacial on es faran tractaments en viu a pacients reals. També hi haurà presentacions, taules de debat i una sessió interactiva en què els assistents debatran sobre les millors solucions quirúrgiques per a casos concrets.

Una dissecció de cadàver pionera

L'edició d'enguany té com a plat fort una sessió de dissecció anatòmica de cadàver pionera per part del Dr. Eduardo Rubin, oftalmòleg de l'Hospital Privat de Rosario, gravada prèviament aquest dimarts a l'Hospital Clínic de Barcelona. En aquesta sessió, els assistents de la trobada podran veure des de l'auditori de l’IMO i a través de la revolucionària cirurgia ocular en 3D, una descompressió orbitària, una tècnica complexa indicada per tractar l’exoftàlmia (que popularment es coneix com a "ulls sortits"), una patologia que en moltes ocasions està associada a l’orbitropatia tiroïdal, malaltia relacionada amb el hipertiroïdisme que, en els casos més severs, pot posar en risc la visió. És la primera vegada que es fa una cirurgia d'aquestes característiques en un esdeveniment d'oftalmologia a tot el món.

A més d'aquesta innovadora sessió, al Barcelona Oculoplastics també hi haurà espai per  a que especialistes de prestigi mostrin l'abordatge quirúrgic d'altres malalties de les parpelles. "La nostra intenció és compartir tècniques difícils per a casos complicats i patologies avançades que requereixen d’un maneig adequat per part dels especialistes. La singularitat de la trobada és que ensenyem trucs, d'una forma visual i pràctica, que ningú fa a Europa", explica el Dr. Ramon Medel, especialista dels Departaments d’Oculoplàstica i Estètica i Rejoveniment Oculofacial de l’IMO i coorganitzador de la trobada. En concret, els cirurgians mostraran, a través de cirurgies que es retransmetran en directe utilitzant tecnologia en 3D, tècniques com la blefaroplàstia, la cirurgia estètica facial més desmanda, així com procediments únics, com el flap frontal directe o múltiples tècniques per a la correcció de la ptosis palpebral o parpella caiguda, que els especialistes de l'Institut van introduir de manera pionera a Espanya i que, donada la seva dificultat, requereixen d'un aprenentatge constant per part dels especialistes.

En l'esdeveniment, el curs d'aquesta subespecialitat ocular que reuneix una presència estrangera més gran, es posarà el focus en el seguiment dels casos abordats en edicions anteriors (anys 2012, 2015, 2017) i s'analitzarà l'evolució d'una nena operada de ptosi palpebral congènita (caiguda de la parpella) durant la primera edició, una patologia que ha estat llargament abordada pels especialistes en els 7 anys de trajectòria de la trobada.

El boom dels tractaments estètics no quirúrgics

 

Els tractaments no quirúrgics, com l'Ultherapy, tindrà un protagonisme destacat durant el Barcelona Oculoplastics

Segons l'opinió del Dr. Medel, l’evolució més important viscuda al llarg dels anys en aquest camp de l'oftalmologia s'ha produït en els tractaments sense necessitat de cirurgia i amb finalitat estètica, que també tindran un protagonisme ampli durant el curs. "Estem vivint un autèntic boom en aquest tipus de procediments no quirúrgics i, per això, tindrem dos tallers pràctics de rejoveniment facial en què mostrarem els millors tractaments en aquest àmbit", explica. En aquests workshops, coordinats per la Dra. Luz María Vásquez –també especialista dels Departaments de Oculoplàstica i Estètica i Rejoveniment Oculofacial de l’IMO i coorganitzadora de la trobada–, es durà a terme, d'una banda, el lífting no quirúrgic Ultherapy, que és "un dels més demandats al món però que, pel fet de ser relativament nou, encara no ha estat molt difós i explicat en profunditat", afirma la Dra. Vásquez. De l'altra, el Dr. José Raul Montes, eminència internacional en la remodelació facial i la millora de resultats en l'àrea orbitària, viatjarà un any més a Barcelona des de Puerto Rico per mostrar la seva experiència en el maneig de la medicina estètica injectable a través de les substàncies de farciment i la toxina botulínica.

Dirigit a cirurgians oculoplàstics i a altres professionals amb interès a la zona periocular, en el quart Barcelona Oculoplastics participaran 30 ponents especialitzats en cirurgia plàstica ocular. L'esdeveniment s'ha vist enriquit en les últimes edicions amb la presència de professionals d'altres àmbits de la medicina i enguany vindran dos otorinolaringòlegs: Dr. José Carlos Neves, que ja va participar l'any passat, i el Dr. Manuel Tomás, que debuta en aquesta edició, per mostrar les seves tècniques en l'abordatge de la ptosi de cella.

 

You may be interested in