Inici de l’experimentació amb CRISPR per tractar patologies hereditàries de la retina

Després d'obtenir cèl·lules mare derivades de pacients afectats, els investigadors de la Fundació IMO han començat a editar l'ADN amb CRISPR amb l'objectiu final de revertir la pèrdua de visió.

investigadors Fundació IMO projecte CRISPR

Modificar l'ADN de cèl·lules amb mutacions causants de patologies oculars hereditàries està més a prop de ser una realitat gràcies a investigacions com la de la Fundació IMO, que ha desenvolupat les primeres proves amb CRISPR per a la retinosi pigmentària.

Segons la Dra. Esther Pomares, coordinadora del Departament de Genètica de l’IMO, "la tècnica d'edició del genoma CRISPR està revolucionant moltes àrees de l'enginyeria genètica (com el tractament del càncer o trastorns autoimmunes, metabòlics, neurodegeneratius...). El nostre propòsit és aplicar-la ara en el camp de l'oftalmologia per revertir la pèrdua de visió causada per distròfies de la retina, actualment sense cura, com la retinosi pigmentària".

CRISPR per a retinosi pigmentària

A fi de corregir les mutacions causants d'aquesta malaltia, CRISPR repara l'ADN inserint a la cèl·lula alterada –mitjançant enginyeria genètica– una guia d'ADN o motlle sa i generat artificialment, perquè el gen mateix del pacient el copiï i substitueixi la informació. Segons explica  l'equip d'investigació de la Fundació IMO, s’han aplicat unes "tisores moleculars" que tallen la seqüència del gen alterat amb gran precisió per, posteriorment, poder reparar-lo generant una còpia de gen sa. "A l'Àrea de Cultius Cel·lulars i Experimentació en Noves Teràpies de l’IMO hem començat a provar amb èxit la pràctica d'aquests talls en cèl·lules mare derivades de pacients amb retinosi pigmentària", destaca la Dra. Judit Domingo, investigadora de la Fundació IMO.

cultius cel·lulars projecte CRISPR

El laboratori de l’IMO està equipat per al desenvolupament de cultius cel·lulars i la realització d’assajos amb teràpies gèniques, una de les vies de tractament més prometedores per a la retinosi pigmentària i altres distròfies de la retina.

Obtenció de cèl·lules mare

Per fer possible aquests assajos amb CRISPR, el projecte de la Fundació IMO –finançat per la Fundació Bancària "la Caixa"– ha requerit aconseguir abans una fita important: disposar de les cèl·lules mare derivades de pacients afectats de retinosi pigmentària. Aquestes cèl·lules mare pluripotents induïdes o iPS s'han obtingut a partir d'una mostra de cèl·lules de la pell, que han estat "desprogramades" al laboratori de l'IMO mitjançant complexos protocols importats dels Estats Units (Universitat de Columbia, Nova York).

D'aquesta manera, s'han aconseguit les línies de cèl·lules mare iPS de tres pacients amb retinosi pigmentària, amb diferents gens alterats responsables de la malaltia (d'entre els més de 100 que hi ha associats a aquesta distròfia de la retina). "Cada mutació repercuteix de manera diferent en la cèl·lula i, per corregir la seqüència del gen defectuós –utilitzant tecnologies com CRISPR–, es necessita una teràpia gènica personalitzada", aclareix la Dra. Pomares.

A la revista Stem Cell Research

Conèixer millor els efectes d'aquestes mutacions i iniciar l'experimentació amb noves teràpies és l'objectiu principal del projecte, que també inclou pacients amb altres distròfies de la retina, a més de la retinosi pigmentària (com la malaltia de Stargardt, la malaltia de Best i l’acromatòpsia). Per a tots ells ja s'han obtingut les cèl·lules mare, avenços publicats a la revista Stem Cell Research i que culminaran, en l'última etapa de la investigació, amb la consecució de cèl·lules retinals. "Diferenciant les cèl·lules mare iPS podrem reproduir in vitro un model de la retina, cosa que no és possible obtenir directament dels pacients perquè aquest teixit no es regenera", conclouen les genetistes.


 

You may be interested in