L’IMO retransmet cirurgia en directe en un congrés de retina a Verona davant de 400 oftalmòlegs europeus

Els doctors Mateo i García-Arumí han mostrat i comentat, en directe via satèl•lit, quatre vitrectomies a 400 col•legues europeus

Al congrés de retina “Present and Future Challenges in Severe Retinal Diseases”, fet a Verona el 22 i el 23 de febrer, hi han participat els doctors Carlos Mateo i José García-Arumí, especialistes en retina de l'IMO. Des de les sales d’operacions de l’Institut, han contactat via satèl•lit amb els 400 oftalmòlegs europeus aplegats al congrés.

És el segon any consecutiu que l’IMO participa oferint cirurgia en directe en aquest congrés organitzat per la Dra. Grazia Pertile, especialista en oftalmologia de l’Hospital Sacro Cuore de Negrar. Segons el Dr. Carlos Mateo, aquest tipus d’experiències són molt gratificants, ja que una part fonamental de la filosofia de l’equip mèdic de l'IMO és “compartir coneixements i know how amb altres especialistes del món”. Poder fer-ho des de les pròpies sales d’operacions de l'IMO, sense necessitat de desplaçar-se al país on té lloc el congrés, és un valor afegit que requereix disposar de l’última tecnologia per a la transmissió i recepció d’aquest tipus d’imatges en directe i en alta definició des de i cap a qualsevol part del món.

La dotació tècnica i professional de l'IMO permet que els doctors col•laborin en la transmissió de cirurgia en directe en congressos i cursos internacionals diversos cops l’any. A més, la connexió entre les sales d’operacions i l’auditori de l’Institut és un factor clau en l’organització de congressos internacionals d’oftalmologia a l’IMO mateix, com el curs Barcelona Oculoplastics, dirigit el passat mes de novembre pel Dr. Ramón Medel, o el Congrés Trends in Surgical and Medical Retina, que va tenir lloc el 2011 i que es repetirà el proper mes de juny, sota la direcció del Dr. Borja Corcóstegui.

Retransmissió en directe de cirurgies a l’IMO

L’equip d’audiovisuals de l'IMO

L’IMO té un equip d’experts en audiovisuals que col•laboren en l’organització i la coordinació d’aquest tipus d’esdeveniments. “Normalment la seu central del congrés es posa en contacte amb nosaltres uns quants mesos abans per concretar quin tipus de senyal de vídeo i àudio els enviarem i per informar-nos del moment del dia qu serà i de la durada de la connexió”, explica Álex Couto, tècnic d’audiovisuals de l'IMO. A la vigília de l’esdeveniment s’instal•la una unitat mòbil a l’Institut i es fan diverses proves per assegurar la transmissió correcta de les imatges i de l’àudio a la seu central. Aquest “assaig tècnic general” es repeteix el dia en qüestió, unes quantes hores abans de començar la cirurgia. Durant la transmissió de la cirurgia en directe, el moderador de la seu central, en aquest cas Verona, rep la connexió des de les diverses seus satèl•lits que pugui tenir, com l’IMO. “És com un regidor que dóna pas i va contactant amb les diferents seus i el personal d’audiovisuals i va escollint, a cada moment, els continguts que creu que poden ser de més interès per als assistents al congrés”, explica Álex Couto.

Per la seva banda, Rafa Martín, coordinador del Departament d’Audiovisuals, exerceix de nexe entre les diferents parts implicades, controlant que l’activitat a la sala d’operacions transcorri de manera adequada. A més, és l’interlocutor entre l’oftalmòleg que està fent la cirurgia i la resta de l’equip tècnic. L’equip que coordina les connexions en directe té un tercer responsable, Carmelo Jaén, tècnic de sala d’operacions, que revisa i supervisa els aparells que entren en joc durant el procés, com ara la càmera que grava la cirurgia, i s’assegura que tingui els ajustos i la qualitat d’imatge que es vol. També verifica i dirigeix, en funció dels comentaris de l’oftalmòleg, la resta d’instruments necessaris per a l’operació. Paral•lelament, des d’una sala de control d’audiovisuals annexa a la sala d’operacions, Álex Couto selecciona el tipus de senyal i els continguts audiovisuals que s’emeten a la seu central del congrés i, alhora, rep el senyal entrant des de la ciutat organitzadora i el distribueix a diverses pantalles situades a les sales d’operacions perquè tot l’equip les vegi i perquè puguin interactuar amb el congrés.

You may be interested in